Att tänka på vid utbyggnad

Förberedelser och planering är viktigt vid utbyggnation av en bostad. Här följer ett antal övergripande punkter att gå igenom redan i tidigt skede.
  • Ta reda på om det är möjligt att få bygglov på er tomt. Vad säger detaljplanen om höjder, byggrätt och restriktioner m.m?
  • Hur stort är behovet i antal rum, antal kvm och vilka funktioner önskas utöka med?
    - Hur mycket av behovet går att lösa i befintlig byggnad?
    - Därefter hur stort behöver huset byggas ut?
  • Vad är det för stil och arkitektur som befintlig byggnad har och i vilken stil vill ni att huset ska vara när byggnationen är klar?
    - Går de att kombinera?
    - Går det att förstärka tids/detaljtypiska delar för gemensam utformning?
  • Går det att placera nybyggnaden så att den delen kan möta ljus såsom om huset byggts vid ett tillfälle?
  • Går det att bygga ut utan för stor förbindelseyta (långa passager, utfyllnadsrum) för att nå de nya ytorna/funktionerna?
  • Tänk igenom vilken utsikt som du vill ta del av samt ev. insyn från grannar eller gatan.

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån





Läs även andra bloggares åsikter om


Upphandling

När beslut tagits att byggnation ska ske och på vilket sätt startar ett tidskrävande jobb. Det vill säga att välja hantverkare. Ju mer förberett ärendet är med ritningar och beskrivningar ju lättare går det att få in en offert. Ta alltid in minst 2 offerter och granska dem noga så att skillnader upptäcks. Det bästa är sedan att skriva ett standardkontrakt med offerten och offertunderlaget som bilagor. Rekommenderat är att utgå från ett kontrakt som heter ABS 09.


Tänk på:

  • Innehållsspecifikationer/ Funktioner
  • Tidplan och färdigställandedatum
  • Material och arbetskostnadsspecifikationer
  • Ev Vitesförfaranden
  • Betalningsplaner- betala aldrig material eller moment i förväg
  • Kolla med skatteverket och kronofogden att företaget som ni kommer att anlita har gällande F-skatt, inga anmärkningar, reg som arbetsgivare och kopia på aktuell entreprenadförsäkrning. Givetvis ska ni även kolla att allt fungerat bra vid tidigare byggnationer.

Om det är en byggnation som kräver Kontrollansvarig (KA) rekommenderas att betalningsplanen läggs upp efter kontrollplanen så att när KA stämt av att arbetet är korrekt utfört så faktureras delsumman. Det är också viktigt att en summa (minst 10%) sparas till efter slutbesiktningen så att ev åtgärdspunkter i ett sådant protokoll åtgärdas eller ersätts.

Ta gärna hjälp med upphandlingsunderlaget eller kontraktskrivandet för att säkerställa rätt prisbild, rätt samordning, juridik, garantier och försäkring.


© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån





Läs även andra bloggares åsikter om ,

Målning av innertak

I äldre hus där det inte planeras att byta innertak utan istället ska renoveras ställs krav på att undersöka förutsättningarna om inte målare anlitats och kontrakterats.

 

Målas ett slätt tak vitt av en amatör så uppfattas det ofta som flammigt/ojämt i färgen. Detta ska enligt experterna bero på fel teknik. Ett kortfattat tips är att måla hela taket i ett svep så att aldrig målningsgränsen hinner torka. Dessutom ska det användas mer färg på rollerna än vad normalt amatören har. Måla minst 2 gånger och undvik okända märken eller ”billiga” färger utan bra rekomendation. Skydda golv med papp och ev. möbler med plast. Se till att det är rent under golvpappen så att det inte finns smuts då det riskerar att bli skavmärken mellan. Är taket smutsat eller nikotinfärgat så prata med färgleverantören om tvätt, primer eller spärrfärg. Och om ni ska måla paneltak så måste ni se till att kvistlackera alla kvistar för att sedan inte få missfärgningar.

 

Nu låter det som att det är självklart att taken ska målas vita. Ljusa väggar och ljust tak ger upplevelsen av att rummet är större. Detta för att det ska bli en bra ljusspridning i rummet och lättare att kombinera med möblemang. Det går att bryta taklister i olika kulörer med det kan vara mycket effektfullt med färgbrytningar i taken. Om taket förses med mörkare kulör än väggarna så uppfattas takhöjden som lägre. Och tvärtom vilket oftast eftersträvas.

 

Beroende på vilken struktur det är i taket så kan olika nyanser väljas. Med en grövre struktur upplevs nyansen mörkare. Likaså glansen. En blankare yta upplevs som djupare. Äldre sommarstugor och torp med lägre takhöjd är ofta blankmålade. Detta av praktiska skäl men även för att skapa lite djup och reflektioner. Själv har jag låtit välja sidenmatta ytor med bra ljusreflektion som kan se lite mer exklusivt ut om det är rätt utfört.

 

Lycka till med era val och tänk på att ta kontakt med färgaffärens personal om ni inter anlitar en målare. Om ni är under ombyggnad så passa på att nyttja arkitektens kunskaper för harmoni med nytt och gammalt.

 

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån






Läs även andra bloggares åsikter om

Bärande vägg

Vi får dagligen frågan om det går att ta bort eller göra öppningar i bärande väggar. Svaret är oftast ja men det förutsätter i många fall att det görs förstärkningar. Det finns några saker att kontrollera:
- CC-mått* på reglar
- CC-mått* på takstolar/bjälklag
- Dimensioner på reglar/bjälklag/takstolar
- Alternativt armering och betong om det ska tas hål i en betongbyggnad

* CC-mått avses mått mätt från centrum av regel A till centrum på regel B.

I en villa kan det ofta vara bjälklagsskarvar som vilar ovanpå väggar så det gäller att kontrollera noga innan det blir rivning. Vid en tillbyggnad används i allmänhet tilllräckligt dimensionerade takstolar som inte kräver bärande innervägg som upplag (fribärande takstolar). Detta bör dock avgörasa av en byggnadsingenjör eller byggnadskonstruktör vid aktuellt fall.

Dimensionen beror inte bara på hur stor regeln är utan också på vilken virkeskvalitet de är i. När en bärande del beräknas så görs den utifrån en viss virkesklass eller material på en metallbalk. Det finns byggvarubutiker som saknar klassat regelvirke och då måste man som kund fråga personalen för att vara säker.

Hur stort CC-avståndet är och hur hög höjden på regeln är tas ochså hänsyn till vid dimensioneringen. Ofta är uppfattningen att det alltid går att bygga en bärande vägg med 45x95 CC 600 men det krävs en uträkning av lasten som kommer att vila på väggen för att avgöra vilken dimension som klarar trycket. Det kanm vara att reglarna måste vara tätare eller av en grövre dimension. Givetvis så måste trycket på syllen kontrolleras så att uppslaget håller för den avsedda förändrade byggnationen.

Det är en kombination av ev. balk och infästning av balken som som måste dimensioneras samt hur arbetsgången lär ske. Säkraste sättet ät att få en konstruktör på plats som bedömmer och lämnar en beräkning, förustättningar samt en infästningsritning. Då faller ansvaret på konstruktören om allt är gjort enligt anvisning. 

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån



Läs även andra bloggares åsikter om ,

Bostad från vindsutrymme

Många människor drömmer om olika udda boenden med flexibilitet och skapandemöjligheter. En av de vanligare diskussionerna som vi har är att förvandla vindar till boenden. Och det som ofta ses är den stora ytan med högt i tak och så sätter fantasin fart. Dessa möjliga bostäder har oftast förutsättningarna att kunna bli någor riktigt extra med utsikt, planlösning, balkar, murstockar mm. Här kommer lite tips och tankar att ha med er när ni hittat den råvind som ni vill ha.

 

Det är ofta en låg kostnad att köpa ytan och månadsavgift på ytan brukar först debiteras när bygget är klart för inflyttning. Däremot så blir ofta slutnotan dyrare per kvm än att bygga ett nytt hus vilket många inte tror då de tänker på att det redan finns både väggar, golv och tak.

Att tänka på:

  • Andelstalen i föreningen ändras och likaså ytorna så allt måste sökas bygglov för.
  • Få ett skriftligt godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse om förutsättningarna för att få tillgång till vindsutrymme. Styrelsen står ansvarig för bygglov som ni lämnar in.
  • Tänk på ansvarsfrågan när vind byggs om och ytorna blir större. Om det behövs större dimensioner på rör eller mer kapacitet på värmecentral etc så kan det bli kostnad som faller på den tillkommande bostadsägare.
  • Ytorna under 1,9meter där det är snedtak räknas ej till avgiftsbelagd yta (om inget annat överenskommes), så det gäller att nyttja ytorna maximalt. Ofta blir det garderober och förvaringsfunktioner på lågytorna. Tips är skjutdörrar.
  • Tillåter bygglovet takkupor eller är det takfönster som gäller för just er byggnation? Det gör en stor skillnad för ljusintrycken. Snåla inte och få in så många/så stora fönster som möjligt och försök få till takkupor.
  • Nyttja höjderna och om möjligt få till entresolplan eller sovloft. Det gör att det blir mer villakänsla och att lastningsytor och flexibiliteten maximeras.
  • Rumsindelningar kan också med fördel byggas med väggar som är 2,5 meter höga men med fri luft ovan. På så sätt så kan mindre utrymmen upplevas som större.
  • Planeras terassbygge så informera alla i huset innan så för att undvika överklaganden. Tänk också på att det behövs göras insatser för extra isolering om det är bostäder under terassen.
© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån







Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Välja arkitekt

Arkitekten ska framförallt föreslå och utarbeta anpassade lösningar för varje enskild kund. Givetvis är det därför viktigt att hitta en arkitekt som är samarbetsvillig och som lyssnar till alla behov så att det blir en resultatgivande dialog. Möt gärna mer än en arkitekt innan ni skriver på ett kontrakt och se till att det står vad som ingår så att det slipper bli tilläggskostnader redan i starten. Kontrollera tidigare uppdrag och be att få referenser på lämpliga objekt. Se också till att den som ritar huset har bra kontroll på det produktionstekniska så att ert kommande drömhus inte får alltför stora kostnadsfördyrande lösningar. Begär gärna dubbla förslag till varje möte för att göra aktiva val med vad som passar och som inte gillas. Det är av vikt att det finns ömsesidigt förtroende genom hela arbetet.

De bästa husen skapas utifrån en lista på behov och önskningar som specifiseras. T.ex. enligt:
- antalet funktioner
- antalet rum
- antal våningar
- vad man gillar för utformning
- tomtens möjligheter
- behov utifrån fritidsinstressen
- behov utifrån jobb, kanske bo och arbeta i samma byggnad
- sociala ytor för familj, vänner, affärsbekanta

Låt sen som ritar huset tillsammans med er analysera behoven och ge nya idéer och uppslag. En bra arkitekt ska därmed inte bara vara den som ritar upp huset enligt första förslag utan också komma med nya idéer och infallsvinklar till ett optimerat resultat.

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån





Läs även andra bloggares åsikter om ,

Arkitekt eller katalog?

Vi möter många gånger uppfattningen om att det både är lättare och mer kostnadseffektivt att leta på ett färdigt kataloghus när det gäller att bygga nytt hus än att påbörja arbetet från grunden hos en arkitekt. Med all erfarenhet med projektering och byggproduktion så ser vi att det i absolut de allra flesta fall är en bättre affär med de arktiektritade husen. Det av flera anledningar. Dels kan husen anpassas redan från början efter de behov som finns och kommer längre fram, dels betingar särprägeln och de gjorda valen oftast en högre prisbild på eftermarknaden.

Ett arkitektritat hus behöver således inte bli dyrare än andra utan faktum är att ett kvalitativt arkitektarbete ofta innebär en ren besparing. Kunden erhåller ett hus som fungerar och håller längre i tidsperspektiv och kan därmed spara kostnader för underhåll, drift och uppvärmning etc.

 

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån

 


 

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Håll byggdrömmen levande!

Nu startar vi ByggingenjörsByrån blogg om allt som rör byggnationer. Vi delar här med oss av råd och rekommendationer samt bjuder på en stor del inspiration. Skriv gärna kommentarer till våra inlägg, berätta för oss vad ni vill läsa om och ställ frågor så ska vi i möjligaste mån se till att besvara dem i kommande inlägg. Vi hoppas på att få en levande blogg där vi kan bidra med vår kunskap och erfarenhet så att fler får möjlighet eller vågar förverkliga sina byggdrömmar.

En del bygger hus - vi skapar hem.
Välkommen att ta del av ByggingenjörsByråns blogg.


 

 

Läs även andra bloggares åsikter om

RSS 2.0