Bärande vägg

Vi får dagligen frågan om det går att ta bort eller göra öppningar i bärande väggar. Svaret är oftast ja men det förutsätter i många fall att det görs förstärkningar. Det finns några saker att kontrollera:
- CC-mått* på reglar
- CC-mått* på takstolar/bjälklag
- Dimensioner på reglar/bjälklag/takstolar
- Alternativt armering och betong om det ska tas hål i en betongbyggnad

* CC-mått avses mått mätt från centrum av regel A till centrum på regel B.

I en villa kan det ofta vara bjälklagsskarvar som vilar ovanpå väggar så det gäller att kontrollera noga innan det blir rivning. Vid en tillbyggnad används i allmänhet tilllräckligt dimensionerade takstolar som inte kräver bärande innervägg som upplag (fribärande takstolar). Detta bör dock avgörasa av en byggnadsingenjör eller byggnadskonstruktör vid aktuellt fall.

Dimensionen beror inte bara på hur stor regeln är utan också på vilken virkeskvalitet de är i. När en bärande del beräknas så görs den utifrån en viss virkesklass eller material på en metallbalk. Det finns byggvarubutiker som saknar klassat regelvirke och då måste man som kund fråga personalen för att vara säker.

Hur stort CC-avståndet är och hur hög höjden på regeln är tas ochså hänsyn till vid dimensioneringen. Ofta är uppfattningen att det alltid går att bygga en bärande vägg med 45x95 CC 600 men det krävs en uträkning av lasten som kommer att vila på väggen för att avgöra vilken dimension som klarar trycket. Det kanm vara att reglarna måste vara tätare eller av en grövre dimension. Givetvis så måste trycket på syllen kontrolleras så att uppslaget håller för den avsedda förändrade byggnationen.

Det är en kombination av ev. balk och infästning av balken som som måste dimensioneras samt hur arbetsgången lär ske. Säkraste sättet ät att få en konstruktör på plats som bedömmer och lämnar en beräkning, förustättningar samt en infästningsritning. Då faller ansvaret på konstruktören om allt är gjort enligt anvisning. 

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån



Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0