Bostad från vindsutrymme

Många människor drömmer om olika udda boenden med flexibilitet och skapandemöjligheter. En av de vanligare diskussionerna som vi har är att förvandla vindar till boenden. Och det som ofta ses är den stora ytan med högt i tak och så sätter fantasin fart. Dessa möjliga bostäder har oftast förutsättningarna att kunna bli någor riktigt extra med utsikt, planlösning, balkar, murstockar mm. Här kommer lite tips och tankar att ha med er när ni hittat den råvind som ni vill ha.

 

Det är ofta en låg kostnad att köpa ytan och månadsavgift på ytan brukar först debiteras när bygget är klart för inflyttning. Däremot så blir ofta slutnotan dyrare per kvm än att bygga ett nytt hus vilket många inte tror då de tänker på att det redan finns både väggar, golv och tak.

Att tänka på:

  • Andelstalen i föreningen ändras och likaså ytorna så allt måste sökas bygglov för.
  • Få ett skriftligt godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse om förutsättningarna för att få tillgång till vindsutrymme. Styrelsen står ansvarig för bygglov som ni lämnar in.
  • Tänk på ansvarsfrågan när vind byggs om och ytorna blir större. Om det behövs större dimensioner på rör eller mer kapacitet på värmecentral etc så kan det bli kostnad som faller på den tillkommande bostadsägare.
  • Ytorna under 1,9meter där det är snedtak räknas ej till avgiftsbelagd yta (om inget annat överenskommes), så det gäller att nyttja ytorna maximalt. Ofta blir det garderober och förvaringsfunktioner på lågytorna. Tips är skjutdörrar.
  • Tillåter bygglovet takkupor eller är det takfönster som gäller för just er byggnation? Det gör en stor skillnad för ljusintrycken. Snåla inte och få in så många/så stora fönster som möjligt och försök få till takkupor.
  • Nyttja höjderna och om möjligt få till entresolplan eller sovloft. Det gör att det blir mer villakänsla och att lastningsytor och flexibiliteten maximeras.
  • Rumsindelningar kan också med fördel byggas med väggar som är 2,5 meter höga men med fri luft ovan. På så sätt så kan mindre utrymmen upplevas som större.
  • Planeras terassbygge så informera alla i huset innan så för att undvika överklaganden. Tänk också på att det behövs göras insatser för extra isolering om det är bostäder under terassen.
© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån







Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0