Målning av innertak

I äldre hus där det inte planeras att byta innertak utan istället ska renoveras ställs krav på att undersöka förutsättningarna om inte målare anlitats och kontrakterats.

 

Målas ett slätt tak vitt av en amatör så uppfattas det ofta som flammigt/ojämt i färgen. Detta ska enligt experterna bero på fel teknik. Ett kortfattat tips är att måla hela taket i ett svep så att aldrig målningsgränsen hinner torka. Dessutom ska det användas mer färg på rollerna än vad normalt amatören har. Måla minst 2 gånger och undvik okända märken eller ”billiga” färger utan bra rekomendation. Skydda golv med papp och ev. möbler med plast. Se till att det är rent under golvpappen så att det inte finns smuts då det riskerar att bli skavmärken mellan. Är taket smutsat eller nikotinfärgat så prata med färgleverantören om tvätt, primer eller spärrfärg. Och om ni ska måla paneltak så måste ni se till att kvistlackera alla kvistar för att sedan inte få missfärgningar.

 

Nu låter det som att det är självklart att taken ska målas vita. Ljusa väggar och ljust tak ger upplevelsen av att rummet är större. Detta för att det ska bli en bra ljusspridning i rummet och lättare att kombinera med möblemang. Det går att bryta taklister i olika kulörer med det kan vara mycket effektfullt med färgbrytningar i taken. Om taket förses med mörkare kulör än väggarna så uppfattas takhöjden som lägre. Och tvärtom vilket oftast eftersträvas.

 

Beroende på vilken struktur det är i taket så kan olika nyanser väljas. Med en grövre struktur upplevs nyansen mörkare. Likaså glansen. En blankare yta upplevs som djupare. Äldre sommarstugor och torp med lägre takhöjd är ofta blankmålade. Detta av praktiska skäl men även för att skapa lite djup och reflektioner. Själv har jag låtit välja sidenmatta ytor med bra ljusreflektion som kan se lite mer exklusivt ut om det är rätt utfört.

 

Lycka till med era val och tänk på att ta kontakt med färgaffärens personal om ni inter anlitar en målare. Om ni är under ombyggnad så passa på att nyttja arkitektens kunskaper för harmoni med nytt och gammalt.

 

© Johan Grufman, VD ByggingenjörsByrån






Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0